Tuinontwerp & aanleg: 'duintuin' Zandvoort

Michiel en Bregje wonen in Zandvoort en hebben 2 kinderen: Levy en Kiekie. Hun ambitie? Hun betegelde tuin transformeren naar een levendige, kindvriendelijke en groene tuin.

Tuinontwerp

Moodboard: ideen & inspiratie

Stap 1: Alle ideeen verenigen in een moodboard - waaronder natuurlijk ook de Pinterest ‘pins’ van Bregje. Zo’n moodboard is een goed handvat om te sparren over sfeer, functie en ruimte. En het zorgde zeker voor energie!

Ecologisch ontwerp: groen!

Stap 2: De uitkomsten van de moodboardsessie, heb ik verwerkt in het ecologisch tuinontwerp. Een van de uitkomsten was: zoveel mogelijk groen.

Daarom heb ik in het tuinontwerp met grastegels de looppaden gemaakt. Dit geeft stevigheid in het regenseizoen, maar je kan het gewoon maaien. Dus veel gras, weinig aanlegkosten (tegelen etc) en veel rennen en spelen.

Om een tuin echt te gebruiken, hebben de achterste delen van de tuin een functie nodig. Anders kom je er simpelweg nooit. Daarom heb ik voor achter in de tuin voor een speelhuis en zitbank gekozen.

Beplantingsplan: Cottage & Dutch wave

In het beplantingplan heb ik gekozen voor typische Engelse Cottage tuin en The Dutch Wave planten: planten zoals de Engelse Aster, als ook favoriete planten van bijvoorbeeld tuinontwerper Henk Gerritsen.

Dit betekent natuurlijk ook siergrassen (Karl Foerster), salvia’s en natuurlijk hier en daar een Astrantia, Geum en in de schaduw wat Hosta’s.

Tuinaanleg

Tuinaanleg: grondverzet

Stap 1: Eerst hebben we de stenen en de houten vlonders verwijderd. Dit zorgde voor een heerlijk speelveld voor de kinderen: van een maanlandschap tot een archeologische opgraving. En de tegels, die gingen op marktplaats.nl

Stap 2: het opbouwen van een vruchtbare bodem, waarvoor maar liefst 10 kuub aarde werd aangevoerd. Het gezin keek met verwondering naar hoe hun tuin in een week, een radicale transformatie onderging: “Ik zag de vrachtwagen met tuinaarde aankomen en dacht even dat we een heuveltje in de tuin zouden krijgen. Maar kijk nu, dit is pure magie!” grapte Michiel, terwijl hij met een glimlach naar de gestorte aarde keek.

zl6-grasrekken.jpg

De kinderen waren erg blij, want zij kregen een groot grasveld, met een speelhuis in de hoek en overal verstopplekjes.

Tuinaanleg: Aanplant

In lijn met het ecologisch tuinontwerp, werden de borders aangelegd. Hoge planten achter, laag voor. Wisselend en verspringend, alsof er geen mensenhand aan te pas is gekomen.

De planten betrek ik van diverse kwekers. Het liefst planten van de vaste grond en dus niet uit de kas. Deze planten voelen als puur goud: zwaar, sterk en stevig. Dit zijn planten waar niks aan toegevoegd is en die alles op eigen kracht hebben gedaan.

Michiel en Bregje waren erg tevreden met de tuin. Zo leuk om zelfs nu na 2 jaar nog berichtjes van ze te ontvangen.

En dus: het aparte van deze tuin, er zit geen steen meer in. Dit in combinatie met de gekozen planten, biedt het kleur, geur en textuur. Af en toe goed wild, want dat aangeharkte en afgemeten, daar hou ik niet van.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg