Een juweel in de schaduwtuin: vaak geprezen om zijn decoratieve bladeren en aanpassingsvermogen. Voor elk beplantingsplan: een goede plant voor elke schaduwrijke tuinhoek. Helaas niet wintergroen.

Vaste plant

1. Familienaam en Oorsprong

Hosta’s, die tot de familie Asparagaceae behoren, zijn inheemse planten van Oost-Azië. Ze staan bekend om hun aantrekkelijke, vaak grootbladige blad en spitsvormige bloemen. Populaire soorten zijn onder andere Hosta ‘Halcyon’, Hosta ‘Sum and Substance’, en Hosta ‘Blue Angel’.

2. Standplaats

Hosta’s gedijen het best in halfschaduw tot schaduwrijke gebieden. Hoewel sommige soorten enige zon kunnen verdragen, kunnen hun bladeren verbranden in te fel zonlicht. Voor in je tuinontwerp: deze planten zijn ideaal voor onder bomen of langs noordelijke muren.

3. Grondsoort en hoogte

Hosta’s geven de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende grond, rijk aan organisch materiaal. Ze kunnen variëren in grootte, van kleine soorten die slechts enkele centimeters hoog zijn tot grote variëteiten die tot 80 cm kunnen uitgroeien.

4. Combineren en gebruik

Hosta’s zijn perfect voor schaduwtuinen, onder bomen of als randbeplanting. Hun gevarieerde bladkleuren en -patronen maken ze uitstekend geschikt voor combinaties met andere schaduwminnende planten zoals Astrantia, Vrouwenmantel, Varens, Astilbe, en bloeiende heesters.

5. Wanneer te Planten?

Het beste plantseizoen voor hosta’s is het vroege voorjaar of de herfst. Dit geeft de planten tijd om zich te vestigen voordat de extreme weersomstandigheden van zomer of winter intreden.

6. Vermeerderen

Hosta’s kunnen eenvoudig vermeerderd worden door deling, bij voorkeur in het voorjaar. De planten moeten uit de grond worden gehaald en voorzichtig worden verdeeld, waarbij elke sectie wat wortels en bladeren moet hebben.

7. Onderhoud & ziektes

Hosta’s zijn relatief onderhoudsarm, maar ze kunnen vatbaar zijn voor slakken en naaktslakken. Regelmatig controleren en organische afweermiddelen gebruiken kan helpen. Ziektes zijn zeldzaam, maar bladvlekkenziekte kan voorkomen en moet behandeld worden met passende fungiciden.

8. Hoe te onderhouden?

Hosta’s vereisen weinig snoei, behalve het verwijderen van dode of beschadigde bladeren. Na de bloei kunnen de bloemstengels worden afgeknipt om de plant netjes te houden en energie te besparen voor bladgroei.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg