Delicate druppels en fluweelzacht groen! Ze valt vooral opvalt door haar subtiliteit en gratie: de Alchemilla mollis, ookwel de Vrouwenmantel. Haar zachte, gegolfde bladeren en luchtige bloeiwijze blijven fascineren.

Vaste plant

1. Familienaam en Oorsprong

De Alchemilla mollis behoort tot de Rosaceae-familie. Haar naam ‘Vrouwenmantel’ heeft ze te danken aan de vorm van de bladeren, die lijken op de mantels die vrouwen vroeger droegen. Bovendien werd de plant in vroeger tijden gebruikt voor allerlei ‘vrouwen’ kwaaltjes.

2. Standplaats

Vrouwenmantel is flexibel als het gaat om zonlicht. Ze kan zowel in volle zon als in halfschaduw groeien. In te veel schaduw zal ze echter minder bloemen produceren. Dit is fijn, want je kan haar overal kwijt.

3. Grondsoort en hoogte

De Alchemilla mollis geeft de voorkeur aan een goed doorlatende grond, die licht vochtig blijft. Let op voor uitdroging. Ze kan zowel in lichte klei als in zandige grond groeien, zolang er maar voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn.

De Vrouwenmantel kan, afhankelijk van de groeiomstandigheden, een hoogte bereiken van 30 tot 60 cm.

4. Combineren en gebruik

Goed te gebruiken als bodembedekker of als randbeplanting. Door haar neutrale, zachte uitstraling kan de Vrouwenmantel met veel planten worden gecombineerd:

  • Rozemarijn: Het blauwgroene loof contrasteert mooi met het lichtgroen van de Vrouwenmantel.
  • Lavendel: De paarse bloemen naast het lichte groen zorgen voor een sfeervol beeld.
  • Geraniums: Samen creëren ze een cottage-tuin gevoel.

5. Wanneer te planten?

De lente en de vroege herfst zijn ideale momenten om Alchemilla mollis te planten, zodat ze voldoende tijd heeft om te aarden voordat de winter begint.

6. Vermeerderen

Vrouwenmantel laat zich eenvoudig vermeerderen, via scheuren. Hoe doe je dit? In het vroege voorjaar kun je de plant opgraven en voorzichtig in secties scheuren. Elk stuk moet een deel van de wortel en enkele scheuten hebben.

7. Onderhoud

Deze plant is relatief onderhoudsarm. Na de bloei kun je de bloemen terugknippen om een tweede, minder uitbundige bloei te stimuleren. Het kan ook nuttig zijn om de plant om de paar jaar te verjongen door te scheuren.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg