Astrantia

Ster van de schaduwrijke tuin: Astrantia, ook bekend als Zeeuws knoopje, is een charmante aanvulling op elk beplantingsplan. Met zijn delicate bloemen en lange bloeiperiode is het een van mijn favorieten. Deze plant is een echte blikvanger in past in elk beplantingsplan, vooral in schaduwrijke of halfschaduwrijke borders.

Vaste Plant

1. Familienaam en oorsprong

Astrantia’s behoren tot de familie Apiaceae en zijn inheemse planten van Europa en West-Azië. Met hun sterachtige bloemen en fijne structuur vormen ze een aantrekkelijk element in elke tuin.

2. Standplaats

Astrantia’s presteren uitstekend in halfschaduw, maar kunnen ook in volle zon groeien als de grond vochtig blijft. Ze zijn een uitstekende keuze voor tuinaanleg in ecologisch verantwoorde tuinen en passen goed onder bladverliezende bomen of struiken. Ik plant hem in vrijwel elke schaduwborder.

3. Grondsoort en Hoogte

Deze planten geven de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende grond, rijk aan organisch materiaal. Astrantia’s variëren in hoogte van 30 tot 90 cm, afhankelijk van de variëteit, en zijn daarmee perfect voor zowel voor- als middenbeplanting in een border.

4. Combineren en Gebruik

In een ecologisch tuinontwerp kan Astrantia gecombineerd worden met andere schaduwminnende planten, zoals varens en hosta’s.

5. Wanneer te Planten?

Voor het beste resultaat bij de tuinaanleg, plant Astrantia’s in het vroege voorjaar of de herfst. Dit geeft de planten de tijd om zich goed te vestigen voor de zomer- of wintermaanden.

6. Vermeerderen

Deze planten kunnen vermeerderd worden door deling in het voorjaar of het najaar. Dit maakt ze een kosteneffectieve keuze voor tuinaanleg op grotere schaal. (Al zijn ze initieel niet goedkoop)

7. Onderhoud & ziektes

Astrantia is relatief onderhoudsarm en past perfect in een onderhoudsvriendelijk beplantingsplan. Let wel op slakkenvraat, vooral in vochtige omstandigheden. Ziektes komen zelden voor, maar goede luchtcirculatie kan bladvlekkenziekten helpen voorkomen.

8. Hoe te onderhouden?

Snoeien is eenvoudig: verwijder uitgebloeide bloemen om een tweede bloei te stimuleren. Dit verbetert niet alleen de uitstraling van de plant, maar moedigt ook een langere bloeiperiode aan, wat een pluspunt is in elk ecologisch tuinontwerp.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg