De Geum, vaak aangeduid als Nagelkruid, is een favoriete plant in mijn beplantingsplan. Met zijn heldere, opzichtige bloemen brengt hij een langdurige kleurexplosie - en hij begint al vroeg.

Vaste Plant

1. Familienaam en Oorsprong

Geums behoren tot de familie Rosaceae en zijn inheems in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Hun vrolijke bloemen brengen een vleugje wildernis en natuurlijke schoonheid in de tuin.

2. Standplaats

Deze vaste planten gedijen goed in zowel volle zon als halfschaduw, waardoor ze veelzijdig zijn in tuinaanleg. Geums zijn vooral effectief in zonnige borders en rotstuinen, waar hun heldere bloemen echt kunnen schitteren - in het geel, oranje en rood.

3. Grondsoort en Hoogte

Geums geven de voorkeur aan een goed doorlatende grond, rijk aan organisch materiaal. Ze bereiken een hoogte van ongeveer 30 tot 60 cm, waardoor ze geschikt zijn voor voorgrondbeplanting in borders.

4. Combineren en Gebruik

In een ecologisch tuinontwerp kan Geum prachtig gecombineerd worden met andere vaste planten zoals Salvia, Nepeta, en Lavendel. Hun levendige bloemen zijn ook een uitstekende keuze om kleur toe te voegen aan natuurlijke, wilde tuinen.

5. Wanneer te Planten?

De beste tijd om Geums te planten is in het voorjaar of de herfst. Dit geeft de planten tijd om zich goed te vestigen voor de groeiperiode.

6. Vermeerderen

Geums kunnen eenvoudig worden vermeerderd door zaad of door de plant in het voorjaar of najaar te scheuren. Dit maakt ze een waardevolle en kosteneffectieve toevoeging aan elk beplantingsplan.

7. Onderhoud & Ziektes

Geums zijn onderhoudsvriendelijk, wat ze een uitstekende keuze maakt voor elk tuinontwerp. Ze zijn over het algemeen resistent tegen ziektes, hoewel goede drainage belangrijk is om wortelrot te voorkomen.

8. Hoe te onderhouden?

Het snoeien van Geums is eenvoudig: knip uitgebloeide bloemen weg om een langere bloei en een nette uitstraling te bevorderen. Dit stimuleert ook nieuwe bloemontwikkeling, waardoor de plant langer aantrekkelijk blijft in de tuin.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg