Tuinontwerp & aanleg: Haarlem

Aan de Lorentzkade in Haarlem Noord begon een nieuw avontuur voor een jong expatgezin. Het huis gebouwd in het interbellum werd helemaal gerenoveerd. Na de verbouwing was er van de tuin echter niets over. De behoeftes: kunstgras, een plek om te spelen, geen onkruid en een fietsenhok. En eigenlijk ook nog een lounge, BBQ en grote potten bamboe.

Tuinontwerp

Moodboard: ideeën en inspiratie

Om te checken of ik de klantwens goed heb begrepen, maak ik altijd een moodboard. Dit geeft de klant een goed beeld en helpt de klant haar klantwens beter te formuleren.

projecten/moodboard-208.png

Analyse: licht, looplijnen en water

Een goed ecologisch tuinontwerp begint altijd met een goede analyse: zichtlijnen, looplijnen etcetera. Hierbij is altijd de vraag: hoe vertaal ik de klantbehoefte in een concrete uitwerking die ecologisch verantwoord is, weinig materiaal vergt en weinig arbeid nodig heeft.

projecten/analyse-en-ontwerp-lk-208.png

Bij een kleine tuin gaat het in het tuinontwerp om de juiste vlakverdeling. En de keuze om met beton te beginnen, lijkt misschien onorthodox. Maar in werkelijkheid was het voor mij een knipoog naar de Nederlandse aanpak: praktisch, rechttoe rechtaan en zonder poespas. Deze solide basis verlengde hun huiskamer en diende als fundament voor de verdere transformatie.

ps. En inderdaad beton is niet ecologisch geheel verantwoord.. keuzes, keuzes!

Functionele gebieden

Met het beton - licht grijs, geïmpregneerd en wel - stevig op zijn plaats, werd de aandacht verlegd naar het groen. Kunstgras is vloeken in de kerk, en daarom werd een echt gazon aangelegd, bijna alsof het een groen tapijt was. Ideaal voor kindervoetjes en onverwachte glijpartijen na een typische Nederlandse regenbui.

projecten/ontwerp-lk208.png

Maar wat is een Nederlandse tuin zonder de onmisbare plek voor de fiets? Precies op dat punt werd een functioneel, maar esthetisch verantwoord fietsenhok geplaatst. Het gezin had al snel door dat in Nederland, fietsen niet zomaar vervoersmiddelen zijn. Ze zijn bijna heilig, zoals de heilige koe. De van Moof en Urban Arrow kregen hun eigen onderkomen.

Beplantingsplan: Culinair & kleurrijk

Met de juiste vlakverdeling, kan je met een goed (ecologisch) beplantingsplan, de planten vlink laten knallen. Het echte spektakel van de tuin openbaarde zich zodoende in de borders. Keukenkruiden werden strategisch dicht bij de keuken geplant.

projecten/plantenpaspoorten-lk208.png

Naast deze eetbare tuinplanten vonden andere planten zoals Wolfsmelk, Alchemilla, Karl Foerster, Japanse herfstanemoon, Salvia, Vedergras en Astrantia hun plek. En natuurlijk veel klimmers - voor het verticaal groen.

projecten/plantenlijst-lk208.png

Tuinontwerp & tuinaanleg

Ligging: Zuid oost Perceel: 79 m2 Borders: 11 m2 Materiaal: Beton Tijd aanleg: 7 dagen 2 fte

De tuin is strak geworden - en dat is niet altijd makkelijk in een kleine tuin met bestaande (goedkope schuttingen). Als de klimmers hun best doen, is het volgend seizoen de groenste tuin in Haarlem Noord.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg