Tuinontwerp: de 10 tuinstijlen

1. Natuurlijke Tuinen

Ontworpen om eruit te zien alsof ze door de natuur zelf zijn aangelegd, vaak met inheemse planten. Bekende Nederlandse ontwerpers zijn:

Piet Oudolf: (1944-heden, Nederland): Pionier in de New Perennial-beweging, bekend om zijn gebruik van winterharde, meerjarige planten en natuurlijke ontwerpen.

[Henk Geritsen]: (1948-2008) (https://www.dekleinevosendekeizersmantel.nl/blog/henk-gerritsen/)was de grondlegger van de Dutch Wave.

2. Ecologische of wildtuinen

Ontworpen om natuurlijke ecosystemen te ondersteunen, met een nadruk op inheemse planten en biodiversiteit. Bekende ontwerpers zijn:

Gilles Clément (1943-heden, Frankrijk): Vernieuwer in ecologisch tuinontwerp, bekend om het concept van de “Tuin in Beweging”.

3. Cottage tuinen

Weelderig en informeel, met een verscheidenheid aan bloemen en planten.Bekende ontwerpers zijn:

Gertrude Jekyll (1843-1932, Engeland): Bekend om haar levendige, informele Engelse tuinen, met een voorkeur voor kleurrijke bloembedden.

Jacqueline van der Kloet Stijl: Bekend om haar innovatieve manier van het planten van bloembollen, waardoor ze natuurlijkere, schilderachtige resultaten in tuinen creëert.

4. Watertuinen

Bevatten vijvers, fonteinen of andere waterpartijen, vaak met waterplanten en soms vissen. Bekende ontwerpers zijn:

Noel van Mierlois een bekende Nederlandse tuinontwerper met meerdere internationale onderscheidingen.

5. Moestuinen

Gericht op het verbouwen van groenten, kruiden en eetbare planten. Bekende ontwerpers zijn:

Bill Mollison (1928-2016) was een Australische onderzoeker, auteur, wetenschapper, leraar en bioloog. Hij wordt vooral erkend als de oprichter van het concept van permacultuur - ecologische en milieuvriendelijke ontwerpprincipes die gebruikt worden om duurzame en zelfvoorzienende landbouwsystemen te creëren. Dit concept ontwikkelde hij samen met David Holmgren in de jaren ‘70.

6. Formele Tuinen

Strakke lijnen en symmetrische patronen, vaak geïnspireerd door klassieke Europese tuinontwerpen. Bekende ontwerpers zijn:

André Le Nôtre (1613-1700, Frankrijk): Hij is de ontwerper van Versailles, bekend om zijn symmetrische en geometrische patronen.

7. Moderne tuinen

Minimalistisch ontwerp met strakke lijnen en vaak industriële materialen. Bekende ontwerpers zijn:

Thomas Church (1902-1978, VS): Een van de pioniers van modern tuinontwerp in de 20e eeuw, bekend om zijn “Californische stijl”.

Mien Ruys (1904-1999) - Innovatief met moderne ontwerpen, inclusief formele elementen. Mien Ruys wordt beschouwd als een pionier van de moderne tuinarchitectuur in Nederland. Ze stond bekend om haar gebruik van rechte vormen en het ontwerpen van rijkbloeiende borders van vaste planten. Ze introduceerde ook ‘confectieborders’ en was een voorloper in het gebruik van spoorbielzen in tuinen

8. Mediterrane Tuin

Droogte Tolerante planten, heldere kleuren, en vaak terracotta potten. Bekende ontwerpers zijn:

Nicole de Vésian (1916-1996, Frankrijk): Creëerde de beroemde La Louve-tuin, bekend om haar gebruik van droogtetolerante mediterrane planten.

9. Landschapstuinen

Natuurlijke, romantische stijl met glooiende gazons en geclusterde beplanting. Bekende ontwerpers zijn:

Capability Brown (1716-1783, Engeland): Bekend als “Englands grootste tuinier”, creëerde uitgestrekte landschapstuinen met natuurlijke elementen.

L.P. Roodbaard (1782-1851, Nederland): Een vooraanstaande Nederlandse landschapsarchitect bekend om zijn romantische Engelse stijl. Zijn ontwerpen kenmerken zich door sierlijke vormen, waterpartijen en kronkelende paden, die een idyllische en natuurlijke uitstraling geven aan tuinen en parken.

J.D. Zocher Jr. (1791-1870, Nederland): Een invloedrijke Nederlandse tuin- en landschapsontwerper uit de 19e eeuw. Zocher Jr. staat bekend om zijn landschapsstijl die elementen van de Engelse tuinkunst combineert met romantische en pittoreske kenmerken. Zijn werk omvat het ontwerp van talrijke stadsparken en privétuinen, waarin hij natuurlijke schoonheid en artistieke vorm harmonieus wist te verenigen.Naast J.D. Zocher Jr. zijn er nog andere bekende leden van de Zocher-familie die zich hebben onderscheiden in landschapsontwerp en tuinarchitectuur:

Jan David Zocher Sr. (1763-1817, Nederland): De vader van J.D. Zocher Jr. en een gerespecteerde tuinarchitect. Zijn stijl markeerde de overgang van de formele, Franse barokke tuinontwerpen naar de meer natuurlijke, Engelse landschapsstijl. Hij was betrokken bij het ontwerp en de aanleg van diverse tuinen en parken in Nederland.

Louis Paul Zocher (1820-1915, Nederland): De zoon van J.D. Zocher Jr. en een voortzetter van de familietraditie in landschapsarchitectuur. Hij werkte vaak aan projecten die door zijn vader waren gestart en ontwikkelde zijn eigen stijl, die gekenmerkt werd door een combinatie van de Engelse landschapsstijl met elementen van de opkomende eclectische en romantische stromingen in de tuinarchitectuur.

Deze drie generaties Zocher hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de landschapsarchitectuur in Nederland, met een blijvende invloed op de vormgeving van openbare en privé groene ruimtes.

Jan Bijhouwer Geboortedatum: 11 november 1898/ 22 augustus 1974 Stijl: Moderne landschapsarchitectuur, natuur- en landschapsbescherming. Beschrijving: Bijhouwer was invloedrijk in het vormgeven van het Nederlandse landschap, met een focus op het creëren van een balans tussen stad en land, en natuur en landbouw. Zijn ontwerpen omvatten onder meer het Vroesenpark in Rotterdam en het Wilhelminapark in Zoetermeer.

10. Japanse Tuinen

Gericht op het creëren van harmonie en rust, vaak met waterpartijen, stenen, en zorgvuldig gesnoeide planten. Bekende ontwerpers zijn:

Mirei Shigemori (1896-1975, Japan) Vernieuwde oude Japanse tuintradities, beroemd om zijn modernistische aanpak van karesansui (rots- en zen-tuinen).

Shunmyo Masuno (1953-heden, Japan): Hedendaagse Zen-tuinontwerper, bekend om het creëren van rustige en meditatieve ruimtes.

11. Tropische Tuinen:

Weelderige, dichte beplanting met tropische planten, geschikt voor warmere klimaten. Bekende ontwerpers zijn:

Roberto Burle Marx (1909-1994, Brazilië): Bekend om zijn moderne en abstracte landschapsontwerpen, vaak met opvallende tropische planten. Ikzelf vind de overeenkomsten van Roberto Burle Marx en L.P. Roodbaard erg interessant.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg