Mien Ruys: De dame die tuinen meer dan groen maakte

Mien Ruys is een naam die elke serieuze tuinliefhebber zou moeten kennen, en niet alleen omdat het klinkt als de titel van een mysterieuze roman. In de 20e eeuw zette deze Nederlandse tuinontwerpster de toon voor wat moderne landschapsarchitectuur zou worden. Met haar kenmerkende mix van functionaliteit en esthetiek bracht Mien het buitenleven naar een heel nieuw niveau.

Stijl

Het motto van Mien? “Waarom zou je het simpel houden als je het ook interessant kunt maken?” Haar stijl was een pionierlijke combinatie van strakke lijnen, geometrische vormen en natuurlijke beplanting. Ze was de kubist onder de tuinontwerpers; het draaide allemaal om vorm, textuur en perspectief.

Benadering

Mien geloofde dat een tuin een verlengstuk van het huis moest zijn. “Een tuin is als een extra woonkamer, maar dan met beter behang,” grapte ze vaak. Ze streefde ernaar om buitenruimtes te creëren die zowel functioneel als aangenaam waren.

Materiaalkeuze

De keuze van Ruys voor materialen was even baanbrekend als haar ontwerpen. Ze was een van de eersten die industriële materialen zoals beton en staal integreerde in haar tuinontwerpen. Maar zoals ze ooit zei: “Beton kan net zo zacht zijn als mos, als je maar weet hoe je het moet gebruiken.”

Werkwijze

Mien was niet iemand die vanaf de zijlijn stond toe te kijken. Ze was betrokken bij elk aspect van het ontwerpproces, van de eerste schets tot de laatste plant. “Een ontwerp is pas af als je er modder op je laarzen van krijgt,” was haar devies.

Plantkeuze

Mien had een speciale voorliefde voor grassen en varens, planten die zowel structuur als beweging aan een tuin kunnen geven. Maar haar absolute favoriet? De Lupine. Ze hield van de verticale accenten en de variëteit aan kleuren die deze plant kon bieden.

Legacy

In de annalen van de tuinontwerp geschiedenis, staat Mien Ruys te boek als een echte vernieuwer. Haar collega-tuinontwerpers zagen haar als een kracht om rekening mee te houden, en veel van haar principes zijn vandaag de dag nog steeds actueel. “Als je niet bereid bent om grenzen te verleggen,” zei ze ooit, “blijf dan gewoon binnen.”

Ter afsluiting: Mien Ruys was meer dan een tuinontwerper. Ze was een visionair die ons leerde dat tuinen zowel kunstwerken als leefruimtes kunnen zijn. En dat is een erfenis die blijft groeien.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg