Ecologisch tuinontwerp & aanleg: Zandvoort

Rik en Josine hebben hun huis in Kennemerland compleet verbouwd. De achtertuin was hierdoor iets kleiner geworden. Hun wens was een familietuin waar hun kinderen avonturen konden beleven en waar zij als ouders konden ontspannen -en mensen konden ontvangen.

1. Tuinontwerp

Ik heb het ecologisch tuinontwerp gemaakt. Dit proces bestond uit de volgende stappen:

1.1 Moodboard: ideen & inspiratie

Met een overvloed aan ideeën verzamelden ik afbeeldingen, materialen en kleuren die Rik en Josine aanspraken - in een moodboard, inclusief diverse functies en een zee van verschillende manieren om dit uit te werken.

projecten/moodboardjul25.png

1.2 Analyse: licht, looplijnen en hoogte

Een grondige analyse van de bestaande ruimte was noodzakelijk. Er waren veel hoogteverschillen, een hoge hedera haag rondom en zelfs ook nog een oude bunker in de tuin.

Daarbij wilde we de oude klimtoren van de meiden niet weggooien. Dus gingen ik klassiek van start: wat worden de functionele zones, hoe zijn de looplijnen, zichtlijnen en hoe richten we de vlakverdeling van de tuin in.

1.3 Tuinontwerp: de tuin komt tot leven

Functie bepaalt vorm. En dan is het de vraag hoe je die vorm in de praktijk tot stand brengt. Maar met een bunker in de tuin is het moeilijk schuiven.

projecten/functionele-tuin-schets-jul-25.png

Dus maakten we van de bunker het centrale middenpunt - het begin van het avontuur van de kinderen. Door de klimtoren opnieuw in te richten en naar de achterwand te plaatsen, ontstond er veel meer diepte. En met dan het terras aan de linkerzijde, verder van het huis, wordt het in de zomer goed toeven in de zon.

1.4 Beplantingsplan: 4 seizoenen kleur

We wilden de hederahaag niet wegdoen. Dat zou tenslotte veel geld kosten en dan moesten we opnieuw beginnen. Daarom heb ik de boorders verbreed en er middelhoge beplanting ingetekend. Als de haakse hoek er maar uit is!

projecten/beplantingsplan-achtertuin-jul-25.png

Het beplantingsplan werd een mix van bloeiende vaste planten, struiken en bomen die het hele jaar door visueel aantrekkelijk zouden zijn, met speciale aandacht voor onderhoud en de bloeiende seizoenen. En omdat het ontwerp behoorlijk strak is, mogen de planten best hoog en uitdagend.

2. Realisatie: van tuinontwerp naar werkelijkheid

Het plan was klaar en de uitvoering kon beginnen. Dit was het moment waarop visie werkelijkheid werd, waarbij elke stap zorgvuldig werd genomen om het droombeeld te realiseren.

2.1 Grondverzet: Een nieuwe basis

Het eerste fysieke werk was het grondverzet. De aarde werd bewerkt, verplaatst en geëgaliseerd om de basis te vormen voor alle verdere tuinelementen.

2.2 Cortenstalen constructie: strak lijnenspel in de tuin

De volgende fase was het plaatsen van cortenstalen keerwanden. Niet alleen functioneel voor de tuinstructuur, maar ook een roestig, artistiek element dat schoonheid toevoegde aan de praktische noodzaak. Dit doe ik niet zelf, dit is het werk voor een cortenspecialist waar ik nu veel mee werk.

2.3 Beplantingsplan: ecologie brengt leven in de tuin

De zorgvuldig gekozen beplanting vond haar plek in de voorbereide grond. Dit was het moment waarop het kleurenpalet van de natuur haar intrede deed in de tuin.

Schaduwplanten voor een deel wintergroen, bijvoorbeeld de Naaldvaren, Vrouwenmantel en Astrantia. Verder heb ik zon en halfzon planten gebruikt zoals Aster, Verbena en Margriet.

2.4 Gazon: een groen speelveld voor de kinderen

Als kroon op het werk werd het gazon aangelegd. Het groene tapijt werd uitgerold als een uitnodigende deken voor blote voeten en tuinspelen. Ik zaai liever, maar grasrollen geven natuurlijk direct die ’look’. Al mag je er ook drie weken niet op lopen. Gelukkig voor de ecologisch tuinontwerper, er zijn nu ook grasrolletjes zonder plastic te verkrijgen.

Tuinontwerp & tuinaanleg

  • Ligging: Oost
  • Perceel: 450 m2
  • Borders: 45 m2
  • Materiaal: Cortenstaal
  • Terras: keramische tegels
  • Opmerkelijk: bunker en speeltoren
  • Tijd aanleg: 2 weken 2 fte + specialisten

Voor Rik, Josine en hun drie dochters biedt de tuin nu een mooi uitzicht vanuit het huis. Een lust voor het oog, maar ook een warm hart voor het gezinsleven.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg