Ecologisch tuinontwerp & aanleg: Castricum

Als tuinontwerper is het mijn doel om een tuin niet alleen esthetisch aantrekkelijk te maken, maar ook functioneel, ecologisch en in harmonie met de omgeving. Het was daarom erg leuk om voor Jasper en Petra in Castricum een tuin te creëren, die moderniteit en natuur combineert.

Tuinontwerp

Moodboard: Visie en inspiratie

Met de input van Jasper en Petra heb ik een moodboard gemaakt, om zo hun droomtuin te visualiseren. Een moderne voor -en achtertuin die ecologisch verantwoord is en past binnen het landschap.

De dialoog rond het moodboard was erg goed om te komen tot de juiste nuances, strakheid van het ontwerp: een beetje meer modern, een beetje minder cultuurlandschap etc

projecten/moodboard-jasper-en-petra.png

Analyse: Samensmelting met het cultuurlandschap

Het uitgangspunt was om de tuin open te stellen en te integreren met het omliggende landschap. Met respect voor de natuurlijke omgeving heb ik een ontwerp gemaakt dat een beetje haaks staat op de traditionele architectuur van hun woning.

Uitgangspunt hierbij waren de loop -en zichtslijnen in de achtertuin. In de laatste drie descennia was de tuin een lappendeken van stijlen geworden en de looproutes waren niet meer logisch en natuurlijk. Door de nieuwe uitbouw was de tuin ook nog kleiner geworden. Gelukkig stond de oude appelboom nog gewoon op zijn plek.

projecten/analyse-jasper-en-petra.png

Tuinontwerp: Modern en functioneel

De tuin is opnieuw vormgegeven om verschillende functionele zones te creëren: een eetgedeelte, een lounge, een plek voor de kinderen om te spelen en een opbergplek voor fietsen en kliko’s. Dit alles in een strak maar natuurlijk ontwerp. Functie bepaalt vorm in een tuinontwerp, en ook hier. Daarom in de achtertuin nog een extra zitplek, om rustig van de ochtendzon te kunnen genieten.

Voor de voortuin - passend bij een huis achter het duin heb ik gekozen voor o.a. een schapenhek aan de voorkant met platanen. Achter een strak betonnen terras met bijbehorende looppaden, maar tevens een natuurtuin met siergrassen, verbena, en ruimte voor ontspanning en spel.

projecten/ontwerp-jasper-en-petra.png

Beplantingsplan: Duurzaam en ecologisch

De keuze van planten was cruciaal voor de ecologische waarde van de tuin. Ik heb voor siergrassen zoals Lampenpoetsers, Licht Vedergras, Miscantus en Karl Foerster gekozen. Maar natuurlijk ook Margrieten, Verbena en Herfstanemonen en Leverkruid. In totaal heb ik voor de border 31 verschillende planten gebruikt, waaronder natuurlijk ook veel drachtplanten t.b.v. hun bijdrage aan de biodiversiteit.

Tuinaanleg

Voorbereiding en grondverzet

Het traject begon met het verwijderen van de oude elementen. Dit betekende containers huren en 8 Kuub tegels eruit. Een deel hebben we gelukkig nog weg kunnen geven via marktplaats.nl

Verder hebben we een oude pergula/tafels/bank weggehaald en het springkussen verplaatst. Er is 12 kuub tuinaarde met de kruiwagen naar achteren gereden. En natuurlijk boomzand voor het gazon. In de voortuin de oude beukenhaag verwijderd en de bomen gerooid. Al met al veel werk, maar heerlijk om te doen in het lekkere zomerweer.

Beton

Het betonnen terras heeft strakke uitstraling. De betonnen looppaden op verschillende niveau’s verbinden de terassen en functionele zones. Dit zorgt voor eenheid. De borders zijn vol met planten en kleur en leven spat er van af. Dit geeft een mooi contrast met het vlakkenspel van het beton.

Bij beton storten, is het belangrijk dat de bekisting goed is. Beton heeft een minimale dikte van 7 cm nodig, dus de ondergrond moet vlak zijn. En dit is best even rekenen en digitale lijnen uitzetten. Je dient rekening te houden met electra, afloop van water etcetera.

Als de bekisting is gemaakt, komt de volgende stap: de betonmolen. Aan het beton wordt een kleur toegevoegd - de kleur die jij wenst. Ik hou zelf van grijs/blauw. Dat wil zeggen natuursteen achtig. Dit houdt het rustig. De mannen die beton storten zijn geen doetjes en weer of geen weer, ze staan hun mannetje.

Na het beton storten dient de bekisting de volgende dag al weg te worden gehaald en dan, 1 maand later volgt de nabehandeling: impregneren en polijsten. Ik doe dit niet zelf maar ik werk hiervoor met partners. Bij Jasper en Petra gaf het een erg strak resultaat.

projecten/betonstorten-jasper-en-petra.jpg

Beplanting en afwerking

Het aanplanten van onze (biologische) plantjes is altijd een intesieve klus - met opperste concentratie. Je wil dat de planten op de goede plek staan, met genoeg ruimte voor toekomstige groei. Dit verschilt dan weer per plant. Dus goed opletten en continue schuiven.

Tuinontwerp & Realisatie

  • Ligging: Westen
  • Perceel: 350 m2
  • Borders: 65 m2
  • Materiaal: Schapenhek
  • Terras: beton
  • Opmerkelijk: poortje naar de tuin van de buren voor de kinderen
  • Tijd aanleg: 2 weken 2 fte

De nieuwe tuin is modern, biedt ruimte voor spel en rust voor het gehele gezin.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg