Ecologisch tuinontwerp & tuinaanleg Noordwijk

In Noordwijk heb ik een ecologisch tuinontwerp gemaakt en gezamenlijk hebben we de tuin aangelegd. Lees hier meer over.

Tuinontwerp

In Noordwijk, op het landgoed Sancta Maria, hebben Jan en Diana een nieuw huis laten bouwen. Ze hebben de Kleine Vos gevraagd om de tuin te ontwerpen/aanleggen. Hun wens: een ecologische duintuin. Samen met Myrthe en Josephine heb ik dit project opgepakt.

Moodboard: Visie en Inspiratie

Het proces begon met een kickoff event. Wat waren de dromen en wensen? Wat was er voor hen echt belangrijk? En daarbij de bezichtinging van het perceel. Belangrijke kernwoorden waren: stoer, eenvoud en rust. Hier gingen we mee aan de slag.

Analyse: Inpassing in het Landschap

Belangrijk was het respecteren van de ecologische randvoorwaarden van landgoed Sancta Maria. Onze ecologische ontwerpvisie was daarom gericht op het integreren van de tuin met het omliggende cultuurlandschap, met bijzondere aandacht voor ook lokale / inheemse planten.

Verder hebben we het perceel opgemeten, de boomposities bepaald, de zuurtegraad van de grond bepaald, gekeken hoe de zichtslijnen waren en natuurlijk de lichtinval.

projecten/bomen-noordwijk.png

Omdat het meer bosgrond dan duin was, hebben we qua vorm de duinen op een ‘synthetische manier’ terug laten komen. Dat wil zeggen, de borders hebben de vorm van duinkammen - zowel qua vorm als hoogte.

Tuinontwerp: Harmonie en Functionaliteit

Het uiteindelijke ontwerp bood uiteindelijk o.a. een klein ‘voedselbos’, een romantische oprijlaan, het cultiveren van de laan met Esbomen en een centraal hart van de tuin: de vijver.

Het gekozen materiaal was beton - zowel voor terras en oprijlaan. Dit stond juist in sterk contrast met de beplanting. Dit zorgt voor een stoere tuin, grote borders vol met kleur in elk seizoen.

Beplantingsplan: Inheems & vaste planten

De plantkeuze was een mix van structuurplanten en vulplanten, inheems -en niet inheems.

projecten/beplantingsplan-noordwijk.png

Met de beplanting wilden we structuur aanbrengen - ter voorkoming van inloop - en inkijk, beschutting van beplanting tegen weer en wind en een zogenaamde suntrap t.b.v. het voedselbos.

Doel van de structuurplanten (Meidoorn/Crataegus Laevigate, Duinroos/Rosa Pimpinellifolia) was een mooi wintersilhouhet, de vulplanten zorgen voor veel kleur. Hier slechts een paar planten uit het beplantingsplan.

  • Anemone Andrea Atkinson
  • Persecaria Red Baron
  • Deschampsia cespitosa
  • Agastache Blue Fortune
  • Rosa Pimpinellifolia
  • Crataegus Laevigate
  • Pinus Sylvestris

En samen vormde het ecologisch ontwerp en beplantingsplan een boost voor de biodiversiteit: bijen, vlinders noem het maar op!

Tuinaanleg

Grondwerk en Voorbereiding

De aanleg begon vooral met het grondverzet en heel veel tuinaarde en boomzand. Hierbij werd al voor een groot deel rekening gehouden met de borders. Daarnaast is de oprijlaan bekist, volggestort en gevlinderd/geimpregneerd. Jan was hierbij een drijvende kracht.

projecten/myrthe-en-josephine.png

Beplanting en Afwerking

Het plaatsen van de planten was een nauwkeurig en bedachtzaam proces. We waren in totaal met een team van 9 personen. We hadden de 4.250 planten op alfabetische volgorde gezet en eigenlijk een soort plantenbibliotheek gemaakt.

We hadden het perceel in 12 hoofdborders ingedeeld, en iedere plant kreeg zijn specifieke plek. Hierbij hielden we rekening met licht, grond, groeiomstandigheden en toekomstige omtrek. En als het bij de overgang van papier naar werkelijkheid toch niet uitkwam, of beter kon, werd het schuiven met alle plantjes.

We zijn een week bezig geweest om de lijnen uit te zetten, de planten te planten en houtsnippers eroverheen te strooien. Meer dan 20 kuub! De Grove Denne aan de voorkant van de tuin maakten het geheel af. Het was een erg leuk project, Jan & Diana dank!

projecten/oprijlaan-noordwijk.png

Tuinontwerp & Realisatie

  • Locatie: Noordwijk, Landgoed Sancta Maria
  • Perceel: 1.5 hectare / tuin 0.5 hectare
  • Specifieke kenmerken: Focus op ecologisch tuinontwerp, inheemse beplanting en stoere vormgeving.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg