Canadese guldenroede

De Invasieve Schoonheid

De Canadese Guldenroede (Solidago canadensis) is voor velen een vervelend onkruid. Deze uit Noord-Amerika afkomstige plant heeft zich met succes verspreid over vele delen van de wereld. Hoe ga je er verstandig mee om?

Standplaats: De Canadese Guldenroede geeft de voorkeur aan zonnige locaties met goed doorlatende grond, maar kan ook groeien in halfschaduw. Ze worden vaak gevonden langs wegkanten, braakliggende terreinen en in tuinen waar ze niet geplant zijn. Als je de grond omwoelt komt ie!

sc-solidago-canadensis-canadese-guldenroede.png

Pluspunten Met haar lange stelen en heldergele bloemen die bloeien van de late zomer tot de vroege herfst, is de Canadese Guldenroede een opvallende verschijning. In sommige culturen worden de bloemen gebruikt voor het maken van thee en hebben ze medicinale eigenschappen. Maar ook gebruikt voor het maken van mosterd en bruine verf!

Risico’s Door de snelle verspreiding en robuuste groeikracht is het een competitieve soort die inheemse planten kan verdringen. Verder is hij matig giftig en kan hij irritatie aan de huid veroorzaken.

Vermijden en verwijderen Om verspreiding te voorkomen, is het belangrijk om de plant te herkennen voordat hij bloeit en zich uitzaait. Hij kan 1.5 meter hoog worden!

Uitgraven is de meest effectieve methode, maar zorg ervoor dat je alle wortels verwijdert, omdat de plant zich anders weer kan vestigen. Een andere methode is het maaien of afknippen van de plant voor de bloei, om zaadvorming te voorkomen.

Natuurlijke vijanden Verschillende insecten, zoals bepaalde soorten kevers, zijn bekend als natuurlijke vijanden van de Canadese Guldenroede. In gebieden waar de plant als invasieve soort wordt beschouwd, wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van deze insecten als biologische bestrijdingsmiddelen.

Conclusie Hoewel de Canadese Guldenroede zeker esthetische en medicinale waarde heeft, is het belangrijk om bewust te zijn van zijn aanwezigheid: **eruit met kluit als je hem ziet! **

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg