Wat zijn structuurplanten?

Structuurplanten zijn de architectonische pijlers van een ecologisch tuinontwerp. Ze omvatten voornamelijk winterharde, meerjarige planten en grassen, die structuur en continuïteit bieden, zelfs in de wintermaanden. Het zijn planten die hun vorm behouden tot een stuk in de winter, soms een mooie herfstverkleuring vertonen en vaak decoratieve zaadhoofden hebben.

De Dutch Wave Movement heeft de wereld van tuinontwerp revolutionair veranderd, met een focus op natuurlijke, levendige tuinen. Centraal in deze beweging staan structuurplanten, die zowel schoonheid als functionaliteit bieden.

Structuurplanten creëren een natuurlijke uitstraling en dragen bij aan een duurzaam ecosysteem. Deze planten zijn gekozen voor hun robuustheid, onderhoudsgemak en aantrekkelijkheid gedurende het hele jaar.

De Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf zegt:“Tuinieren is vaak gefocust op bloemen. Mensen beseffen niet dat planten ook mooi kunnen zijn na de bloei. Ze snoeien ze weg voor ze dat zelfs maar kunnen zien.

Als je een tuin ontwerpt voor de vier seizoenen, dan moet je verval aanvaarden en er de schoonheid van leren zien. Het gaat over texturen en vormen, zaadhoofden en skeletten”. Bron: NY Times

Voorbeelden van structuurplanten:

  • Pennisetum alopecuroides: Dit siergras zorgt voor beweging en textuur.
  • Echinacea purpurea: Bekend om zijn opvallende bloemen en aantrekkelijkheid voor bijen en vlinders.
  • Miscanthus sinensis: Dit gras biedt hoogte en een elegante uitstraling.

Naast deze soorten omarmt hierbij ook enige inheemse structuurplanten zoals de Salix (wilg) en de Sambucus nigra (vlier), die lokale ecologieën ondersteunen.

Kortom

Structuurplanten geven gestalte aan een tuin en dragen ook bij aan de biodiversiteit en duurzaamheid.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg