Henk Gerritsen - de grondlegger van de Dutch Wave

In het Nederlandse tuinlandschap was er eens een man, Henk Gerritsen, die, samen met zijn partner Anton, de manier waarop we naar inheemse planten en wilde tuinen kijken, opnieuw definieerde. Terwijl sommigen nog worstelden met de juiste balans tussen wilde en gecultiveerde tuinen, was Gerritsen al golven aan het maken. Welkom in de wereld van de “Dutch Wave” beweging.

De Beginjaren in Utrecht

Geboren in Utrecht in 1948, was het op het Christelijk Gymnasium in 1963 dat de vonk voor planten ontstond. Een schoolproject, een herbarium, was genoeg om een levenslange liefde te ontsteken. “Wie had gedacht dat biologieles de start zou zijn van een revolutie in de tuinwereld?” zouden velen zich hebben afgevraagd. Na zijn middelbare school verhuisde Gerritsen naar Amsterdam, waar hij zich onderdompelde in de wereld van politicologie, geschiedenis en uiteindelijk de Rietveld Academie. Tot 1985 maakte hij naam als beeldend kunstenaar, maar het groene bloed in zijn aderen bleef kloppen.

De Invloed van Mien Ruys

In 1977 kruisten de paden van Gerritsen en de legendarische Mien Ruys. Een bezoek aan haar tuin in Dedemsvaart was genoeg om Henk’s carrière te heroriënteren. Een oogopener, een vonk, een roeping. “Als Mien dit kan, kan ik het ook,” moet hij gedacht hebben. Priona Tuinen: Waar Natuur en Kunst samenkomen Samen met zijn partner Anton Schlepers, met wie hij sinds 1973 samen was, begon het avontuur van de Priona tuinen in Schuinesloot. Deze tuinen, gelegen op de boerderij van Anton’s familie, zijn het resultaat van een visie waarbij de natuur mede het ontwerp bepaalt. Heggen en paden gaven structuur, terwijl zowel wilde als gecultiveerde planten hun plaats vonden. Het resultaat? Een internationaal geroemde tuin, een pionierswerk dat natuurlijke schoonheid en menselijke inzichten combineert.

De nalatenschap

Na het overlijden van Anton in 1993 nam Gerritsen de fakkel van hun gezamenlijke visie over, onderhoudend wat ze samen hadden gecreëerd. De Priona Tuinen blijven een icoon in de tuinwereld: 5.000 erschillende soorten planten, vele zeldzaam en sommige beschermd, allemaal ecologisch beheerd, getuigen van hun visie. In deze tuinen ligt ook het oude Theehuis, nu een vakantiehuis, dat een serene, natuurlijke retraite biedt voor degenen die willen ontsnappen en genieten van de vreedzame harmonie die de Priona Tuinen te bieden hebben.

Henk Gerritsen was niet zomaar een tuinontwerper. Hij was een visionair, een kunstenaar, een man die de natuur begreep en haar respecteerde. En door zijn werk, samen met Anton en de Priona Tuinen, heeft hij een blijvende stempel gedrukt op de wereld van tuinontwerp. We mogen gelukkig zijn dat zijn nalatenschap blijft voortleven in de tuinen en in de harten van tuinliefhebbers over de hele wereld. Lees zijn boek Buiten is het Groen!

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg