Boek natuurtuin: Mijn 1000 soortentuin

Luc Hoogenstein, een ervaren bioloog en bekroond natuurfotograaf, deelt zijn persoonlijke avontuur waarbij hij binnen één jaar probeerde 1000 verschillende soorten in zijn tuin waar te nemen. Zijn reis bleek zelfs nog succesvoller dan verwacht, met een totaal van 1500 soorten gevonden in zijn doodgewone stadstuin.

Het boek fungeert als een gids ddie je helpt om een vergelijkbare verkenning in hun eigen tuin te beginnen. Hoogenstein legt uit welke middelen nodig zijn, variërend van boeken en websites tot loepjes en mobiele apps, om de rijke biodiversiteit in tuinen te identificeren en te waarderen. Hij geeft praktische tips en trucs om een breed scala aan soorten te vinden en te observeren, waaronder planten, vogels, libellen, vlinders, nachtvlinders, bodemdieren, korstmossen, mossen en zoogdieren.

Luc Hoogenstein deelt in het boek hoe hij nachtvlinders in zijn tuin observeerde. Hij gebruikte lichtvallen om nachtvlinders aan te trekken en ze vervolgens te identificeren.

Wat het boek extra aantrekkelijk maakt, zijn de humorvolle anekdotes die Hoogenstein deelt. Deze persoonlijke verhalen voegen een levendig en menselijk element toe aan de wetenschappelijke en praktische informatie.

Het boek bevat ook een zoekkaart om lezers te helpen bij het identificeren van de eerste 100 soorten in hun tuin of op hun balkon, wat de lezer aanmoedigt om verder te verkennen en meer te leren over de natuurlijke wereld om hen heen.

Als tuinontwerper waardeer ik dit boek enorm. Het biedt niet alleen praktische informatie, maar ook inspiratie om onze tuinen te zien als levendige ecosystemen die een belangrijke rol spelen in het behoud van biodiversiteit.

Het stimuleert ons om bewuster te worden van de natuur om ons heen en om onze tuinen te ontwerpen en te onderhouden met respect voor de vele soorten die ze kunnen herbergen.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg