Boek: Briljant Groen

“Briljant Groen” van Stefano Mancuso & Alessandra Viola

Na ‘Het verborgen leven van bomen’ van Peter Wohlleben, dacht ik dat ik alles al wist. Maar ik volgde het advies van mijn zwager: lees dit boek! En zo gezegd, zo gedaan: Stefano Mancuso (een gerenommeerde planten-neurobioloog) en Alessandra Viola nemen ons mee op een betoverende reis naar het hart van het plantenrijk!

Je gaat er meteen in op. De schrijfstijl is toegankelijk en meeslepend, waardoor de wetenschappelijke inhoud gemakkelijk verteerbaar wordt voor vrijwel idereen.

Elk hoofdstuk onthult een nieuw facet van plantenintelligentie en zet aan tot diepere reflectie over onze relatie met de natuurlijke wereld.

Door te wijzen op de ongelooflijke capaciteiten van planten, roept Mancuso op tot een dieper respect en waardering voor de wereld om ons heen: een herinnering aan de wonderen van de natuur en het belang van haar bescherming.

Een ongekend hoogtepunt is de verkenning van plantennetwerken en hun vermogen om informatie te delen en te verwerken op manieren die vergelijkbaar zijn met dierlijke zenuwstelsels. Deze inzichten dwingen de lezer om traditionele definities van intelligentie en bewustzijn in vrage te stellen en openen de deur naar een breder begrip van leven en cognitie.

“Briljant Groen” is niet alleen een viering van planten en hun ongelooflijke vermogens, maar ook een pleidooi voor een diepere verbondenheid met de natuurlijke wereld. Het is een boek dat tuin liefhebbers zal fascineren en inspireren om met nieuwe ogen naar hun tuin/tuinontwerp/ beplantingsplan en de groene wereld om hen heen te kijken.

In een notendop: een meesterwerk dat de grenzen van onze kennis en perceptie uitdaagt, en een essentiëel boek voor eigenlijk iedereen. Ik heb echt van dit boek genoten.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg